
Anläggningsskötare Brandlarm
Den som har rollen som anläggningsskötare för brandlarm har en central uppgift i att säkerställa att brandlarmanläggningen är i gott skick. För att kunna utföra detta arbete på ett effektivt sätt krävs en grundläggande förståelse för hur systemet fungerar, vilka potentiella risker som kan förekomma samt vilken lagstiftning som är relevant.
Brandlarm är en kritisk komponent i säkerhetsarbetet, då det inte bara bidrar till att rädda liv utan även minskar kostnaderna för brandskador. För att säkerställa att larmet fungerar optimalt rekommenderas att minst två anläggningsskötare utses för att hantera skötsel och underhåll, vilket är en del av det systematiska brandskyddsarbetet. Genom utbildningen för anläggningsskötare inom brandlarm får du de nödvändiga kunskaperna för att effektivt ta ansvar för och underhålla brandlarmanläggningen.
Målgrupp för utbildningen Anläggningsskötare Brandlarm
Denna utbildning vänder sig till dig som har ansvar för brandlarmet på din arbetsplats eller planerar att ta på dig denna roll. Utbildningen är särskilt relevant för dem som ska genomföra månads- och kvartalsprov för att säkerställa att brandskyddet fungerar optimalt. Kursen passar även för brandskyddsansvariga och anläggningsägare som vill fördjupa sina kunskaper inom området.
Regler för Brandlarm
Vår utbildning för Anläggningsskötare Brandlarm är utformad i enlighet med Brandskyddsföreningens aktuella riktlinjer, ”Regler för brandlarm” SBF 110:8. Dessa regler specificerar kursens innehåll och varaktighet, som är cirka 6 timmar. I regelverket ingår även riktlinjer för dimensionering, installation, drift och underhåll av brandlarmssystem. Syftet med dessa regler är att säkerställa en standardiserad och säker installationspraxis för brandlarm i Sverige.